En ny start- nytt hjem og nye muligheter

Materialer, farger, størrelser og mønstre. -Det er mye å tenke på når man skal velge materialer til interiøret i et hjem. Om det er investert i et nybygg eller om det skal pusses opp og innredes om til  et nytt hjem, er det flere ting som er viktige å ta hensyn til. Det er viktig med material og interiørvalg som står i stil med boligens arkitektur, miljø, funksjonalitet og egen smak. Det er viktig med god brukervennlighet, møbleringsflyt og helhetlig uttrykk på boligen.

Det kan både være spennende og utfordrende å velge interiør til en ny bolig. Vi i Kaspara Boligstyling & Interiør hjelper både private, bedrifter og entreprenører med prosjekter, og utvikler kreative og funksjonelle løsninger i samsvar med behovene. Vi hjelper til med å etablere interiør i både gamle og nye hjem, slik at det tilpasses, tilfredstiller behov og funksjonalitet slik at løsningen blir perfekt for brukeren.

Vår boligstylist og interiørdesigner Heidi Madelen har nå jobbet med et prosjekt i Nannestad, hvor kunden har prosjektert et nybygget hus. Kunden ønsket hjelp med valg av kjøkkeninnredning, materialer og fargepalett tilpasset boligen. For å oppnå en optimal flyt og et helhetlig estetisk uttrykk, er det viktig å ta utgangspunkt i boligens arkitektoniske uttrykk, boligens beliggenhet i forhold til at det er en naturtomt og møblene de ønsker å ta med seg fra den gamle boligen.

I slike oppdrag starter Kaspara prosessen med en grundig kartlegging av kundens ønsker og behov. Vi diskuterer med kunden om hvilke møbler de ønsker å ta med seg fra det gamle hjemmet over til det nye. I dette prosjektet var hovedelementet og utgangspunktet en kjær okergul sofa som skulle få bære sitt preg videre med til nybygget. Videre var det å ta hensyn til husets byggestil og beliggenhet.

Etter kartleggingsfasen går vi sammen med kunde over i en planleggingsfase. I denne fasen er det essensiellt å danne et godt bilde av, og å få en oversikt over, hva kunden selv ønsker og kan tenke seg, og videre hvordan elementer, farger og materialer ser ut mot hverandre. Her utarbeider vi i Kaspara en presentasjon ved hjelp av Moodboard, som viser forslag på det nye uttrykket ved hjelp av plantegninger av boligen, skisser av møbelplassering, materialoversikt og fargekart.

Det er viktig å ta hensyn til boligens arkitektoniske uttrykk og eksteriørt miljø når man velger farger og materialer interiørt. Det nyprosjekterte huset i Nannestad er tegnet i en tidløs, funksjonalistisk stil på naturtomt, og krever derfor at man ivaretar den neddempede og narturlige fargepaletten også innendørs. Boligen som er under oppføring, har mange store vindusflater som gjør at man får følelsen av at naturen rundt blir en del av interiøret.

Oversikt over utvalgte grunnfarger tilpasset boligens uttrykk som samsvarer med kundens estetiske ønsker. Disse valørene skal være den røde tråden interiørt, og gi boligens grunnleggende helhetlige base.

Oversikt over komplett fargepalett til boligen interiørt, som avstemmes med boligens estetiske byggestil, miljø og omgivelser.

Moodboard på kjøkken; innredningsdetaljer, valg av kjøkkenfronter, grep, benkeplate og armatur, sammen med valg av materialer og farge på fliser

Et snart ferdig kjøkken som er helhetlig, gjennomtenkt og godt planlagt. Funksjonellt og estetisk har det blitt et optimalt uttrykk for boligens brukere. Kunden har ønsket seg en naturlig og dempet palett som føles lun og inviterende. Kaspara har her utarbeidet en god og sammenfattet materialpalett hvor alle materialer står fint alene, men som sammen understreker hverandre og får frem det beste i hverandre sammen. En god og harmonisk base som kan ta imot farger i møbleringen, og som samsvarer med at boligens eksterne miljø er en naturtomt.

Moodboard på bad; innredningsdetaljer, armatur, flis til gulv og vegger.

Begge bad i huset jobber i felles harmoni med surdic stil og noter. De immiterte kalkstensflisene på vegg og gulv jobber i skjønn forening med sorte detaljer på vinduskarmer, lysbrytere og dører. Med krom på armatur og håndtak setter dette prikken over i en og fremstår tidløst og moderne.

Moodboard med forslag på vaskerom. Oversikt over valg av innredning, grep, benkeplate, vegger og gulvflis.

I vaskerommet har kunden valgt et mer vågalt uttrykk på gulvet, med større kontrast mot vegg. Terrassoflisen fremstår spennende mot resten av materialene og interiøret i boligen. Fargenotene i mønsteret på flisen summerer opp fargespekteret av fargepalletten ellers i boligen, og er et vellykket resultat av det å våge "det lille ekstra".

TIPS OG RÅD TIL PLANLEGGING AV ET NYTT HJEM:

1. Planlegging

Når man flytter inn i en ny bolig, eller skal pusse opp, får man en en gylden mulighet til å planlegge innredningen og skape et nytt helhetlig uttrykk i hjemmet. Man kan tenke seg at man står fremfor et blankt lerret som skal fylles med akkurat det man selv kan tenke seg. Vi anbefaler å bruke god tid på planleggingen av hvordan det er ønskelig å ha det, før møbler og gjenstander flyttes inn. Det er ofte enklere å se nye løsninger når rommet står tomt.

Tenk helhetlig når du velger interiør, slik at man kommer frem til de riktige løsningene og den rette stemningen i rommet. Skal rommet brukes til å slappe av etter jobb? Skal rommet fungere til middagsfester og sammenkomster? Bruk gjerne boligens planltegninger og skisser inn en innredningsplan i forhold til hvilke aktiviteter som skal foregå i de forskjellige rommene.

2. Funksjonalitet

Det er lett å tenke på at interiøret i boligen skal være estetisk flott, men det er også viktig å tenke på at det skal være funksjonelt. Det hjelper lite med en flott innredning, dersom rommene ikke fungerer i hverdagen. Alle rom burde være funksjonelle til sitt bruk og tilpasses de enkelte behovene. Særlig gjelder dette inngangsparti med garderobeløsning, kjøkken og bad med innredning, samt vaskerom med fasiliteter.

Et eksempel er åpne kjøkkenløsninger- dette er svært moderne og mange velger slike løsninger i dag. Det som da må tas i betraktning er at det kreves en del orden og rydding for at dette skal fungere i praksis. Dersom du trenger noe som kan ryddes raskt i en hektisk familiehverdag, bør andre alternativer vurderes, som løsninger med skap som kan lukkes.

Med andre ord er det vel verdt å bruke god tid på å kartlegge hva det er behov for, når det kommer til funksjon, og gjerne med en fagperson. Fagpersoner har god erfaring med hva som fungerer og hva som ikke er lurt i forbindelse med innredning. Hvor mange hyller trenger du? Hvordan kan du utnytte kroker og små flater maksimalt? Hvordan fungerer interiøret i dagliglivet?

3. Farge og materialvalg

Det er viktig å skape en fin helhet når du velger farger. Du bør vurdere fargen på vegger, gulv, møbler og gjenstander. Husk at fargen på materialer og gjenstander variere etter belysning. Er det mye vinduer som slipper lys inn utenfra. Hvor står solen til hvilken tid? Spotter i tak eller dempet stemningsbelysning? Tekstiler kan se ganske annerledes ut når du får dem hjem i stua fra butikken. Be om å få med prøver av tekstiler, farger, fliser og gulv med hjem slik at en riktig referanse kan hjelpe deg med å ta den riktige beslutningen.

Det er viktig å velge fargetoner som du liker og trives i, men også som passer til det rommet skal brukes til. Farger har mye å si for humør og energi. Tenk derfor over hvilken stemning som skal skapes i de enkelte rommene.

Tenk også på at fargene ikke bare skal passe inne i samme rom, men også ha en rød tråd i hele boligen for å skape et helhetlig uttrykk. Det betyr ikke at fargene bør være de samme, men at de bør ha en viss harmoni.

4. Detaljer

Ved å eksprimentere med detaljer skapes det spennende kontraster, stiler og atmosfærer i innredningen. Et ellers stilrent, moderne kjøkken kan få et personlig og lunt preg ved å inkludere ett arvestykke eller to. Lite skal  til for stor effekt. Tenk motsetninger for å skape dynamikk i et rom- som matte vegger med blanke speil, mørke gulv og lyse møbler, forskjellige tekstiler og teksturer og en god blanding av nytt og gammelt. Det er ofte enklere å skape kontraster og fremheve detaljer ved innredning av ny bolig.

5. Belysning

Belysningen har mye å si for romfølelsen og for å skape de riktige stemningene. Trange rom oppleves større ved å montere lys langs gulvet, mens lave tak bør ha belysning som også er montert lavt. Belysning som kan dimmes anbefales da det er enklere å justere belysning etter sesong og begivenhet.

Det skapes dessuten en fin og lun atmosfære ved å plassere belysning i flere høyder. For eksempel, kan det plasseres taklamper, gulvlamper, frittstående lamper og vegghengte lamper i ulike høyder. Lampene kan også brukes til å fremheve vakre gjenstander og detaljer i interiøret.

6. Moderasjon

I forbindelse med at man pusser opp eller flytter til et nytt hjem, kan man benytte sjansen til å få sortert ut og velge vekk det som ikke lenger er ønskelig å ha med seg, eller det man ikke har brukt for. Overfylte rom med mange gjenstander og nips gir ofte et kaotisk og urolig interiør.

Det er også enklere å fremheve vel utvalgte gjenstander med en rolig innredning.

  • Planlegg interiøret i din nye bolig i god tid på forhånd, basert på behov og livsstil. Bruk plantegninger for å få en oversikt over rommets potensiale.
  • Velg funksjonell innredning som passer daglige behov. Estetikk bør balanseres med praktiske hensyn, spesielt i kjøkken og bad.
  • Tenk nøye over fargevalg, og sørg for at det skaper en helhetlig og harmonisk atmosfære i hele boligen.
  • Ikke overfyll den nye boligen. Bruk flytting som en anledning til å sortere gjennom ting og gi slipp på unødvendige gjenstander.

Om du eller noen du kjenner er på jakt etter noen som trenger råd og veiledning til interiør, er det bare å ta kontakt med oss i Kaspara Boligstyling & Interiør AS.

-Vi ser frem til å høre fra deg!