Med lys som proffesjon

Lys er en form for elektromagnetisk stråling som forårsaker synsinntrykk i det menneskelige øye. Uten lys er det ingenting som eksisterer i våre øyne- det blir mørkt. Synet er den viktigste sansen vi nyter gjennom design og interiør faget, og belysning er med på å forbedre måten vi oppfatter og opplever estetikk på. For interiørarkitekter og designere spiller lyset en viktig rolle ved at det er med på å fremheve konsepter og er med på å skape visuelle og sanselige uttrykk. Belysning er med på å forbedre måten vi oppfatter og opplever design på.  

Hanne Nikoline Olsen jobber som lysdesigner i det norske familieeide firmaet SG Armaturen AS. SG Armaturen er et stort konsern med hovedkontor i Lillesand og virksomheter i en rekke land. SG leverer kvalitetsbelysning og tilhørende elektrisk utstyr, og er en av de største lysprodusentene i Norden. Hanne har nå jobbet i firmaet i 6 år og stortrives både med selve jobben og det gode arbeidsmiljøet. Med en rekke forskjellige prosjekttyper jobber hun primært med kundetilpassede løsninger til næring. Det hun liker spesielt godt med å jobbe i SG Armaturen er at ansatte i alle faglige instanser- fra designere til utviklere, sitter side om side.

Det var tilfeldigheter som førte Hanne til faget og yrkesretningen som lysdesigner. Hun fattet tidlig interesse for interiørfaget, og ferden gikk til England hvor hun studerte til Interiørarkitekt. Etter fullførte studier valgte hun å spesialisere seg innen kjøkkenbransjen, og senere med innredning av frisørsalonger. Det var fascinasjonen og viktigheten av funksjonaliteten og fokuset på lyssetting i salongene som førte til hennes samarbeid med FLOS belysning, hvor hun etterhvert ble ansatt som belysningsekspert og lysdesigner. Som ambisiøs, nysgjerrig og kreativ ønsket Hanne videre å utvide sitt faglige repertoar mot det offentlige rom, og fokusere på belysning i offentlige bygg og i næring. Fra bekjente fikk Hanne nyss om at SG Armaturen AS trengte nye belysningseksperter, og med sitt gode renommé og rykte var dette en selvklar allianse.

Som lysdesigner prosjekterer Hanne næringsprosjekter som hun får inn av selger i SG. Prosjektene og produktene blir bestilt av bransjefolk som el- grossister og elektrikere. I sitt arbeid designer Hanne en «rom for rom»- lysplan etter arkitekttegninger hvor hun planlegger plassering av ulike lyskilder og armaturer.

Hanne i SG Armaturens visningsenter i Oslo.


Fokus på belysning

Lidenskapen Hanne har til faget henger sammen med hvordan hun som designer skaper stemninger med lys og hvor gode faktiske resultater man oppnår med optimal belysning.

"Folk flest har et altfor lite fokus på belysning og undervurderer viktigheten av lyssetting i miljøet rundt seg" mener Hanne og fortsetter med at "Belysning er generelt et typisk et nedprioritert segment når folk skal bygge seg private hjem, og når firmaer skal etableres, både når det kommer til planlegging, sette av nok tid og økonomisk budsjettering. Et flott nybygg kan lett dras ned av en dårlig planlagt belysning, et eldre, mindre høytidelig hjem kan bli finere ved hjelp av flott belysning."

Som privatperson har Hanne selv et meget bevisst fokus på lyssetting og anbefaler å legge både tid og penger på dette.

"Riktig belysning er med på å gjøre hverdagen bedre, man blir glad av lys! Vi som bor her i Norden vet det er stor variasjon mellom årstidene og derav mengden av naturlig lys vi får inn i hjemmene våre. Dermed fungerer ikke typen belysning  i hjemmet i sommermånedene like godt som på de mørke vinterdagene. Akkurat som behovet for lys endrer seg med årstiden, burde man også kunne tilpasse belysningen etter hvilken aktivitet som foregår- fra arbeid på hjemmekontor til matlaging eller avslapping på sofaen. Derfor burde man velge belysning som kan justeres etter hva som passer best til årstiden. Ved å endre intensiteten og fargetemperaturen i løpet av dagen, kan du etterligne naturlig lys og dermed hjelpe kroppen til en god døgnrytme."



Valg av belysning burde kunne justeres både i lysstyrke og nyanse etter hva som passer best til årstiden, funksjonaliteten og dens plassering- om det er innendørs eller utendørs. (FOTO: SG Armaturens Markedsavdeling)


Tips til belysning i hjemmet

For å skape et best mulig resultat i et hjem med belysning, deler Hanne noen gode råd og tommelfingerregler.

"-Når man starter på et prosjekt, om det er en helt ny oppført bolig, eller om det er en bolig som skal pusses opp, er det om å gjøre å starte planleggingen tidlig. Det å kunne tilrettelegge for det elektriske er viktig både når det kommer til å legge opp til nok stikkontakter akkurat der man trenger det, planlegge plasseringer av skjulte uttak i vegger til ulike strømkilder og plassere fastmontert grunnbelysning og eventuelt effektbelysning. Det er også fint å kunne ha muligheten til å justere lys ved hjelp av dimmere. Det finnes i dag gode og smarte styringsystemer på belysningen via en app på telefonen med forskjellige kurser for optimal variasjon på lyssettingen. Det er da viktig å velge kvalitet som koster litt da dette er noe man må se på som en varig investering."

Et viktig stikkord når du skal lyssette et rom er variasjon. Et mindre rom bør vanligvis ha mellom fem til syv lyskilder. I større rom vil det noen ganger være nødvendig med opptil ti lyskilder. For mange høres det kanskje mye ut, men med riktig plassering, styrke og fargetemperatur på lyspærer og størrelse på lyskildene vil det bidra til å gi en behagelig stemning til rommet. Det er også viktig å huske på at man sjeldent har alle lampene tent samtidig. Jo flere lyskilder man har, desto større mulighet har man for å variere stemningen.  

"Det positive med lamper er at de som regel er enkle og flytte rundt - så ikke vær redd for å eksperimentere. I forhold til plassering av hengende lyskilder er det viktig å tenke på i hvilken høyde som er estetisk og funksjonell god. Henger en lampe for lavt er det vanskelig å ha en samtale over bordet, eller å skalle i den. Henger lampen for høyt kan den virke blendene og ut av proporsjon i forhold til resten av møbleringen." tipser Hanne.

Jo fler og forskjellige typer lyskilder man har, desto større mulighet har man for å variere stemningen. Med riktig plassering kan en lampe bidra til å bedre funksjonaliteten i et rom og fremheve sonene.

Spar strøm med smart system

De fleste leverandører av belysningselektronikk har i dag et stort fokus på det grønne skiftet og jobber deretter med miljøbesparende prosjekter. Mange bedrifter har nå lansert smart systemer som gir enkel kontroll over de elektriske installasjonene i boligen. Smart systemene styres via en app, og brukes til å kontrollere lys og varme. Appen kan brukes med elektriske installasjoner som elektriske ovner, kaffemaskiner og TV. Systemene består av en rekke enheter som er enkelt å betjene og aktivere i både nye og eksisterende installasjoner. Enhetene og smart appene kommuniserer via Bluetooth og kan enkelt erstatte eksisterende installasjon i boligen og utvides etter behov.

Hanne forteller om funksjonen HeatReg, som er utviklet av SG Armaturen. HeatReg styrer den elektriske gulvvarmen og kan settes opp med et enkelt temperaturstyringsprogram for å optimalisere varmen med tanke på komfort og energiforbruk. Med HeatReg kan man også spare energiforbruket ved å automatisk slå av oppvarmingen hvis den registrerer at et vindu eller en dør har stått oppe lenge. Ved bruk av medfølgende gulvføler kan gulvtemperaturbeskyttelsen beskytte tregulv mot overdreven oppvarming. Badegulv kan holdes tørre ved hjelp av den strømstyrte oppvarmingen, som er basert på tidsintervaller i stedet for temperatur. Den kan brukes via temperaturstyring eller effektregulering som er basert på tidsintervaller. Ønsket temperatur kan reguleres manuelt, eller du kan bruke SG Smart-appen til å stille inn et tidsur som sørger for at HeatReg bytter mellom Komfort- og Ecomodus.På denne måten kan energiforbruket optimaliseres ved for eksempel å la HeatReg gå i Ecomodus om natten og når du ikke er hjemme. HeatReg Smart har også adaptiv oppvarming, der termostaten lærer seg oppvarmingstiden for rommet. I tillegg kan du aktivere funksjoner for Åpne vinduer, Barnesikring, Maks temperaturbegrensning for gulvsensor med mer i SG Smart-appen.Smart belysning kan altså bidra til å gjøre hverdagen litt enklere, litt grønnere og litt mer økonomisk– også når du ikke er hjemme.

T.v. SG Smart App med justeringsfunksjoner for hvert rom et tastetrykk unna. T.h. HEATREG termostat med enkle instilling funksjoner for varmebesparende modus. (FOTO: SG Armaturens markedsavdeling)

Vi i Kaspara Boligstyling & Interiør er genuint opptatte av faglig forståelse og ekspertise når det kommer til spesialiseringsområder. Vi kan være behjelpelige med å veilede både privatpersoner og næring med belysningstips og plasseringer av lyskilder. Kaspara har et tett samarbeid med Hanne, og vi setter våre kunder i kontakt for proffesjonell utarbeidelse av lysplan med grunnbelysning og effektbelysning. Inget prosjekt er for lite eller for stort, så ta kontakt med vår interiørarkitekt Helena Stolpe Karlsen for ytterligere informasjon. https://www.kasparabi.no/interiordesign

Vår interiørarkitekt Helena på omvisning på SG Armaturens visningsenter sammen med lysdesigner Hanne.